Jatkoajalla

Lisätietoa syövän hoidoista Saksassa
30.06.2023

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on auttaa halukkaita lähtemään Saksaan Frankfurtiin syövän TACE-, sekä ablaatiohoitoihin. Blogista löytyy kyllä useita postauksia arkistosta, joissa kerron enemmän hoidoista, joten kertaan hieman samoja asioita. Saan edelleen lukuisia yhteydenottoja asiaan liittyen, varsinkin Ylen artikkelin jälkeen. Annoinkin luvan toimittajalle välittää yhteystietojani eteenpäin asiasta kiinnostuville potilaille tai heidän läheisilleen. Viestejä tulee paljon, ja kuten olen aikaisemmin maininnut, parhaiten minuun saa yhteyden Facebookin ja Instagramin kautta. Autan parhaani mukaan.

Potilaita on minun kauttani päätynyt samalle klinikalle jo todella monia, ja prosessi hoitoihin pääsemiseen ei ole juuri muuttunut omista hoitokerroista. Haluan avata hieman sitä, mitä kautta hoitoihin pääsee, ja kenelle ne sopivat. Hoitomenetelmät ovat kuitenkin sellaisia, jotka eivät sovi jokaiseen tilanteeseen. Toimenpideradiologian lähestymistavat vaihtelevat myös paljon potilaiden välillä, samoin hoitovasteet, joten jokainen tapaus on erilainen.

Hoidot

Klinikalla tehdään transarteriaalisia kemoembolisaatioita (TACE), transpulmonaarisia kemoembolisaatioita (TPCE), pelkkiä embolisaatioita, sekä mikroaalto- ja RF-ablaatioita. Minulle tehtiin TACE-hoitoja, sekä lopulta mikroaaltoablaatioita. Kemoembolisaatioissa kasvaimiin viedään katetri nivusten verisuonen kautta, jonka avulla kasvaimeen ruiskutetaan sytostaatteja, sekä embolisoidaan (tukitaan) verisuoni, jolloin sytostaatit jäävät vaikuttamaan itse kasvaimeen menemättä systemaattisesti verenkiertoon. Vatsan yllä on kuvauslaite, jonka avulla lääkäri navigoi katetrin kasvaimiin. Ablaatioissa kasvaimeen laitetaan vatsan läpi metallipiikki, johon johdetaan mikroaaltoja tai radioaaltoja, ja poltetaan kasvain. Molemmat toimenpiteet ovat minimaalisen invasiivisia, sinua ei nukuteta, eivätkä ne aiheuta kipua pientä epämukavuutta lukuunottamatta. Lääkäri antaa ohjeita, ja kertoo mitä on tekemässä toimenpiteen aikana. Toimenpiteet ovat nopeasti ohi.

******Kyseiset hoidot sopivat maksan, sekä keuhkojen kasvaimien hoitoon. *****
Käsittääkseni myös joitakin suoliston kasvaimia voitaisiin hoitaa, mutta lähtökohtaisesti hoidot ovat tarkoitettu maksalle ja keuhkoille. Esimerkiksi maksan etäpesäkkeitä tuntui olevan moni hoitamassa, sillä niitä harvoin hoidetaan erikseen. Paljon lisätietoa hoitomenetelmistä löytyy klinikan sivuilta. Googlen translatella saat käännettyä tekstin englanniksi.
*****Ota siis huomioon, että muita syöpiä tai kasvaimia ei näillä menetelmillä voi hoitaa.*****

Hoitopaikka

Kyseessä on Frankfurtin yliopistollinen sairaala (Universitäts Klinikum Frankfurt, kgu.de). Tarvittavat yhteystiedot löytyvät sairaalan kotisivuilta. Hoitava lääkäri on Thomas Vogl. Suosittelen etsimään hänen sihteerinsä sähköpostin. Suoria sähköposteja en aio laittaa julkisesti näkyville. Ennen kuin otat yhteyttä, luethan mistä hoidoissa on kyse. Lääkäri ja sihteerit ovat todella kiireisiä, joten heillä tuskin on aikaa alkaa selvittämään tai selittämään asioita potilaiden puolesta, joten hieman taustatyötä on tehtävä. Kuten mainitsin, valitettavasti hoidot eivät kaikille tai kaikkiin tilanteisiin sovi.

Majoitukseen suosittelen vahvasti Scandic Frankfurt Museumsuferia. Majoituin itse kaikki hoitokerrat kyseisessä hotellissa. Hotelli sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä sairaalasta, joten sinne pääseminen on vaivatonta. Sairaalan edestä menee myös spora lähelle hotellia, joka auttaa jos hoitojen jälkeen on kovin väsynyt. Hotellilla saa hyvän aamupalan, ja kokemuksesta voin sanoa, että ruokaa ei välttämättä jaksa lähtemään etsiä kaupungilta. Itse tilasin ruokaa hotellille, joka onnistui vaivatta. Älä syö ennen hoitoja.

Yhteydenotoista ja hoitoihin eteneminen

Kirjoita lyhyt sähköposti englanniksi, jossa kerrot mitä syöpää sairastat, missä kasvaimet sijaitsevat, mikä nykyinen tilanne on, millaisessa kunnossa esim. maksasi on, ja onko sinulla muita hoitoja meneillään tällä hetkellä (esim. sytostaattihoidot). Hoidot rasittavat maksaa ja kehoa, joten veriarvojen tulee olla tarpeeksi hyvät, jotta kestät hoitoja. Koita kirjoittaa mahdollisimman lyhyt ja tiivistetty viesti, jossa on kaikki olennaiset tiedot.

Kun saat vastauksen, sinua neuvotaan lähettämään sairaalaan kuvat postitse CD-levyllä, sekä tuoreet verikoetulokset. Samalla olisi hyvä lähettää lääkärin englanniksi käännetty lausunto sairaudestasi. Lähetä kuvien ja muiden tietojen yhteydessä myös omat yhteystietosi, jotta perille menee varmasti tieto, kenestä on kyse. Kuvat saat pyytämällä sairaalasi radiologian osastolta KAIKKI sinusta otetut tietokonetomografia- ja magneettikuvat. Tämä kustansi ainakin HUS:illa pari kymppiä. Suosittelen lähettämään kuvat käyttäen kuriiripalveluita, esim. DHL:n Express-palvelua. Näin kuvat saapuvat nopeasti ja varmasti perille, ja saat tarkan tiedon milloin lähetys on kuitattu, joten osaat hetken päästä kysellä onko lääkäri ehtinyt katsoa niitä. Jos et ole jonkin ajan päästä saanut vastausta kuvien saapumisen jälkeen, kysy sähköpostilla onko niitä ehditty tarkastaa. Mikäli hoidot ovat mahdollisia, varaatte yhdessä sopivan ajan. Hoitoihin pääsee yleensä hyvinkin nopeasti.

Paikan päällä

Hoidot kustantavat n. 4000€ / hoitokerta. Lääkäri on hyvin vähäpuheinen. Pelkkä konsultaatiokäynti varmasti onnistuu myös, mikäli olet epävarma siitä, mistä hoidoissa on kyse, ja miten ne etenevät. Itse menin suoraan hoitoihin ensimmäisellä kerralla. Tämä voi tuntua nopealta toiminnalta, mutta itselläni oli niin kova luotto lääkäriin, joten en epäröinyt asian kanssa. Paikan päällä kirjoitetaan suostumus, ja siitä edetään heti hoitoihin. Lääkäri saattaa antaa ennusteita siitä, kuinka monta hoitokertaa tarvitaan. Itselläni tämä ei pitänyt paikkaansa, joten varaudu siihen, että hoitoja saattaa joutua tekemään huomattavasti enemmän.

Sairaalassa viivytään muutama tunti, mutta mikäli komplikaatioita ei synny, pääset saman päivän aikana takaisin hotellille. Hoidon jälkeen menet palautumaan osastolle, jonka jälkeen lääkäri ottaa vielä vastaanotolle kertomaan miten hoito meni. Sinua myös kuvataan tietokonetomografialla.

Hoidoista todennäköisesti nousee kuume. Voit odottaa hieman kipua ja huonoa oloa. Saat myös reseptin antibiootteihin, ja niitä tulisi käyttää mikäli kuume nousee todella korkeaksi, eikä tunnu laskevan. Hoitojen jälkeen saat kyllä kattavasti tietoa siitä mitä odottaa voinniltasi. Sairaalaan saa myös hyvin yhteyden, mikäli epäilet infektiota. Hotellin lähellä on apteekki, josta jouduin kerran hakemaan kyseiset antibiootit hieman korkeamman kuumeen takia. Suosittelen lentämään takaisin Suomeen vasta kaksi päivää hoitojen jälkeen. Teoriassa olisi mahdollista lentää jo hoidoista seuraavana päivänä, mutta vointi on hieman huono, ja halusin itse varmistaa, että komplikaatioita ei synny.

Mikäli tulee vielä kysyttävää, otathan yhteyttä. Seuraavaksi voisin kirjoittaa off-label hoidoista, joita käytän edelleen, ja joita pidän hyvinkin tärkeänä osaa hoitojani. Hoitovasteeni ei olisi ollut yhtä hyvin ilman niitä. Jostain syystä ihmisillä on kuitenkin edelleen hyvinkin epäilevä asenne asiaa vastaan.

Käyttämällä seuraavia alennuskoodeja, saat 5% alennuksen tilauksesta, ja samalla voit tukea mua hieman. Kiitos 🙂

iHerb.com alennuskoodi: NQT374

https://www.iherb.com/?rcode=NQT374

LifeExtensionEurope.com alennuskoodi: 60260128

https://www.lifeextensioneurope.com/addcoupon?coupon=60260128

1 Kommentti

  1. beeri

    Hei, miten voit?

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa päivitykset

Tilaa päivitykset

Tilaamalla päivitykset saat aina viestin sähköpostiisi uusista blogipostauksista.

Olet tilannut päivitykset :)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap